Nauka
0

State Department: Colin Powell podnosi ostavku

NINA/Sarajevo-X
Američki državni sekretar Colin Powell rekao je danas u Washingtonu saradnicima da će podnijeti ostavku na tu funkciju, saopštili su visoki dužnosnici State Departmenta.

Powell, za kojeg se dugo govorkalo da će uz Busha ostati samo jedan mandat, kazao je svojim pomoćnicima da namjerava otići s dužnosti nakon što Bush odluči ko će ga zamijeniti, kazali su neimenovani dužnosnici.

Vijest o skorom Powellovom odlasku pokrenula je novo komešanje u Bushevu uredu koji trenutno planira svoj drugi mandat.

"Očekujem neke obavijesti uskoro o članovima Ureda", kazao je glasnogovornik Scott McClellan jutros novinarima u Bijeloj kući. "Imamo nekoliko ostavki. Danas ih očekujem četiri."

McClellan je kazao da ne očekuje danas nikakve obavijesti o mogući nasljednicima dužnosnika. Bijela kuća je pripremala saopštenje o Powellovoj ostavci, a prema riječima jednoga dužnosnika, Powell očekuje da datum njegova odlaska bude u januaru. Nije se odmah moglo znati hoće li otići prije Busheve druge inauguracije 20. januara.

Špekulira se da bi njegov nasljednik mogao biti ambasador UN-a John Danforth, republikanac i bivši senator države Missouri, ili savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice.

Powell je predao pismenu ostavku predsjedniku Bushu u petak, a svoje će dužnosti nastaviti obavljati prema rasporedu dok se ne imenuje nasljednik, rečeno je u Bijeloj kući.