{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stari sovjetski generator stvorio spektakularnu munju

21.8.2014. u 22:25
16
25
Stari sovjetski generator stvorio spektakularnu munju
16
 
Masivni generator iz sovjetske ere, koji se ranije koristio za testiranje otpornosti aviona na munje, danas je rijetko u upotrebi zbog previsokih troškova, ali ove sedmice još jednom demonstrirao svoju moć.
Generator od 6 megavolti jedan je od najmoćnijih na svijetu, a može stvoriti munju dugu 200 metara. Napravljen je sedamdesetih godina u zatvorenom postrojenju izvan Moskve, a nakon raspada SSSR-a se rijetko koristio.

Struktura napravljena od spojenih metalnih namotaja nalazi se skrivena u šumi, a predstavlja kultni objekt za urbane istraživače. Oni su sasvim slučajno prisustvovali demonstraciji njegove moći. Šef postrojenja Vladimir Sysoev je rekao da su istraživači imali mnogo sreće što su ostali živi nakon testa u kojem su se munje pojavljivale u njihovoj okolini.

Uprkos reputaciji da se radi o napuštenoj lokaciji, generator je zapravo bio aktivan svih ovih godina. Njegovu moć su za Russia Today demonstrirali radnici koji se nadaju da će time privući više interesa i dokazati da je generator itekako funkcionalan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: