{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Staklenik oružje u borbi protiv efekta staklenika

S
9.10.2008. u 18:20
0
0
Staklenik oružje u borbi protiv efekta staklenika
0
Staklenik oružje u borbi protiv efekta staklenika
Efekat staklenika možda zagrijava našu planetu, ali se, prema rezultatima nove studije najsuše područje u Evropi, španska provincija Almerija, hladi upravo zahvaljujući staklenicima.
Grupa istraživača sa Univerziteta u Almeriji otkrila je da u provincija u južnoj Španiji postoji bezbroj komercijalnih staklenika, koji iz svemira izgledaju kao jedan veliki bijeli pokrivač sušne oblasti, te tako odbijaju solarnu energiju nazad u svemir.

Prema njihovim otkrićima 70 posto priobalnog pojasa u Almeriji (30.000 hektara zemlje) pokriveno je providnim plastičnim oblogama, za uzgoj hiljade i hiljade tona voća i povrća namijenjenog za izvoz.

I dok su u posljednjih 100 godina temperature na globalnom nivou porasle za 0,7 Celzijusevih stepeni, a u Španiji 1,3 Celzijusevih stepeni, zapadni dio pomenute provincije se svakih deset godina, u posljednjih 25 godina, hladio za 0,3 Celzijusevih stepeni, rezultati su studije objavljene u Journal of Geophysical Research.

"Ovaj pad temperature je, u gotovo tri desetljeća, praktično ekvivalentan rastu temperature u ostalim zemljama svijeta. Osigurali smo si još skoro stoljeće bezbrižnosti", kazao je u intervjuu za Reuters Pablo Campra, voditelj studije.

Cambra je još dodao kako u proučavanom području staklenici zapravo apsorbiraju 10 tona ugljen-dioksida na svaki hektar obrađene zemlje. "Ako sada eliminišite postojeće staklenike, a naša teorija se pokaže 100% tačnom, to bi bilo katastrofalno, jer bi skočile temperature u ovoj regiji", objasnio je španski naučnik.

Almeria se inače 330 dana u godini prži pod suncem, te ima izgled pustinje, stoga ne čudi da je ovo 60-ih godina bila lokacija snimanja "spaghetti vesterna" poput filma "The Good, the Bad and the Ugly", s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

"iPodu su dani odbrojani"

10.10.2008. u 13:20

Čudesan ples orki

09.10.2008. u 14:25
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: