Nauka
0

Šta muškarci i žene prvo gledaju na erotskim fotografijama?

Sarajevo-x.com
U Centru za istraživanje ponašanja u Atlanti istraživači su izučavali muški i ženski način posmatranja erotskih fotografija. Studija je pokazala iznenađujuće rezultate.

Učesnici studije bili su hipnotisani za vrijeme ispitivanja. Istraživači su očekivali da će muškarci prvo gledati u genitalije pa tek onda u lica. No, iznenadili su se kada se pokazalo da, za razliku od žena, muškarci prvo gledaju ženino lice, a tek onda druge dijelove tijela.

Žene su se jače fokusirale na fotografije koje prikazuju seksualni čin žena i muškaraca. Ovo istraživanje moglo bi biti ključno za naučnike kada je u pitanju izučavanje seksualnih želja.

"Muškarci su duže od žena gledali lica na slikama. Genitalije su posmatrali jednako dugo i muški i ženski ispitanici", kazala je spisateljica Heather Rupp koja je sprovela studiju zajedno sa Kim Wallen, profesoricom psihologije.

"Šta će žene posmatrati najviše zavisi od njihovog hormonalnog stanja. Ukoliko žena uzima hormonalnu kontracepciju, onda se više fokusira na genitalije. Ako ne uzima hormonalnu kontracepciju, onda posmatra druge segmente fotografije", kazala je Rupp.

Iako je općepoznato da muškarci pokazuju više interesa za vizuelnu seksualnu stimulaciju, istraživači pokušavaju saznati koje su karakteristike najbitnije za razvoj seksualne stimulacije kod žena i muškaraca.

Odgovor leži u dijelu mozga koji se zove amigdala, a koji je važan za procesuiranje emocionalnih informacija. Ova studija pokazala je vjerovatnost da velika aktivnost amigdale kod muškaraca ima veze sa izraženom muškom pažnjom prema licima na erotskim fotografijama.