Biološka katastrofa
6

Šta je ubilo više od milion ptica u sjeveroistočnom Tihom okeanu?

DP
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Rekordan broj uginulih jedinki svjedoči o razarajućoj sili prirode i drastičnim klimatskim promjenama.

Prema posljednjim naučnim saznanjima, u sjeveroistočnom dijelu Tihog okeana dogodila se još jedna biološka katastrofa. Nju je izazvao nenormalno vrući dio okeana koji je dobilo naziv The Blob, izvještava Science Alert.

Ovaj podmorski toplinski udar zadržao se na sjeveroistoku Pacifika između 2013. i 2016., a naučnici sada tvrde da je to uzrok za uginuće čak milion ptica, što je brojka nezapamćena u historiji.

Procjene su temeljene na leševima 62.000 pripadnica vrste Uria aalge iz reda njorki koje je u roku od dvije godine ocean izbacio na obalu od Kalifornije do Aljaske. Tek nekolicina ptica koje uginu na pučini biva nanesena na obalu valovima pa zbog toga znanstvenici vjeruju da je broj uginulih jedinki daleko veći.

Smatra se da su ptice izgubile stalan izvor hrane usred pomorskog toplinskog udara koji je bio povoljan za ribe i druge stanare oceana da u većem broju love plijen kojim su se njorke hranile. Prehrana ovih njorki sastoji se od vrsta sitnijih riba i pretpostavlja se da je The Blob prouzrokovala uzurpaciju njihovog lanca prehrane.

Tokom posljednjeg stoljeća okeanski su toplinski udari postali sve češća pojava i smatra se da će se njihova učestalost povećati s globalnim zagrijavanju. Pogoršanju The Bloba vjerojatno je pridonio i uragan El Niño tijekom 2015. i 2016. godine.

Širom svijeta slični se dijelovi okeana zagrijavaju i prijete razaranju morskog živog svijeta, a znanstvenici se boje da će sljedeća biološka katastrofa imati još gore posljedice.