Nauka
0

Srednjevjekovni muslimani u matematici 500 godina ispred Evropljana

Sarajevo-x.com
Nevjerovatno profinjeni geometrijski uzroci na srednjovjekovnoj islamskoj arhitekturi pokazuju nam da su njihovi dizajneri koristili naprednu matematiku koja se na zapadu pojavila tek 500 godina kasnije.

Do 15. stoljeća dekorativni uzorci koji su ukršavali islamske građevine dostigli su takvu kompleksnost da i danas zaokupljaju pažnju modernih matematičkih stručnjaka u svijetu.

Geometrijski motivi korišteni na islamskim građevinama predstavljaju isprepletene jedinice čiji se uzorci nikad ne ponavljaju, čak i kada se produže beskonačno u svim smjerovima i posjeduju poseban oblik simetrije.

Tek 70-tih godina 20.stoljeća britanski matematičar Roger Penrose prvi put je opisao ovakve geometrijske motive na zapadu.

Harvardski profesor Peter Lu za časopis Science napisao je kako kroz vrijeme tačno možemo posmatrati razvoj geometrije kod muslimana – počeli su sa jednostavnim motivima da bi kasnije koristili veoma kompleksne geometrijske ukrase.

“Zaista je fanatastično posmatrati ih sa matematičkog gledišta. Geometrijski motivi su im bili toliko profinjeni da su se na Zapadu pojavili tek prije 30-tak godina.”