Nauka
279

Spremite se za najveći Supermjesec od 1948. godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko ove godine niste posmatrali nijedan važniji astronomski događaj, preporučujemo da oči uperite ka nebu 14. novembra i potražite veliki Mjesec.

Naime, u slučaju vedrog neba, moći ćete posmatrati pojavu Supermjeseca u najvećoj verziji još od 1948. godine. Naš najveći prirodini satelit će se 14. novembra na nebu pojaviti i do 14 posto veći i 30 posto svjetliji nego inače.

Razlog je pozicija Mjeseca u odnosu na Zemlju koji će se tada nalaziti na oko 45.000 kilometara bliže nego u periodu najudaljenije pozicije. S obzirom da je mjesečeva orbita eliptična, naš se satelit naizmjenično nalazi u perigeju - najbližoj tački u putanji i apogeju - najudaljenijoj tački u putanji oko Zemlje.

Perigej iznosi oko 360.000 km, dok apogej iznosi oko 405.000 km.

Također, na pojavu Supermjesec utječe poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca, kao i potencijalna pozicija našeg satelita bliže horizontu koja kreira iluziju dodatnog uvećanja.

Sljedeći značajan Supermjesec desit će se tek 25. novembra 2034. godine. S druge strane, "obični" Supermjeseci dešavaju se relativno često i nerijetko prolaze neprimijećeni.