Istraživanja
0

Spol presudio krahu kampanje Hillary Clinton

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hillary Rodham Clinton je umalo osvojila predsjedničku nominaciju, a ipak nije uspjela. Prije nego što su pogrešne zaokrete istakli stratezi, njen politički put je bio utemeljen na društvenim predrasudama.

Rodni stereotipi, stavljaju npr. Clintonovu u situaciju u kojoj ne može pobijediti, izjavila je Caroline Keating, psihologinja sa Univerziteta Colgate u New Yorku.

“Kada se žene pojave na političkoj sceni i ponašaju se kao agresivne, arogantne i ambiciozne vođe, to se sukobljava sa našim stereotipima o ženstvenosti pripadnica ljepšeg spola”, rekla je Keating. “Iako se mogu percipirati kao kompetentne, sa načinom na koji Hillary Clinton nastupa, osjećamo se pomalo neugodno i teško je voljeti takvu ženu”.

Keating i drugi sociolozi tvrde da politička utrka nije bila samo između dvije političke figure, nego su glasači bili zainteresovani i za individualne karakteristike koje Hillary Clinton čine Hillary Clinton.

Dok je sa Hillary otpočela historija političkog učešća za žene, Obama je očigledno razbio nepisano pravilo u historiji američkih predsjednika u posljednjih 200 godina. Svaki američki predsjednik i važniji član stranke bio je bijelac.

Za neke sociologe nije iznenađenje da je fokus na utrci, ipak, bila borba među suprotstavljenim spolovima.

“Na neki način percipiramo razlike između muškaraca i žena kao neozostavan dio svakodnevnog poslovnog života i interakcija”, izjavila je Keating. “Danas je više prihvatljivo biti seksist. Uglavnom uočene razlike među spolovima povećavaju predrasude”, dodala je Keating, a prenosi naučni online magazin LiveScience.