{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spektakularni prizori na nebu u 2019. godini: Očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca

Piše: E. B./Klix.ba
1.1.2019. u 22:27
212
97
Spektakularni prizori na nebu u 2019. godini: Očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca
212
Spektakularni prizori na nebu u 2019. godini: Očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca
Foto: EPA-EFE
Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.
Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti djelomično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra.

U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.

No, u Evropi će se moći posmatrati oba pomračenja Mjeseca. Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od jednog sata ćemo moći uživati u pomračenju i iz BiH. Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti "Supermjeec".

"Supermjesec" je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače. Kada je Mjesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, promjer njegovog diska promatranog sa Zemlje je čak 14 posto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.

Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati "krvavi Supermjesec", što je zaista spektakularna pojava.

Djelomično pomračenje Mjeseca bit će 16. jula, kada će u sjeni biti dvije trećine Mjesečevog diska. I on će se moći vidjeti iz BiH.

Također, bit ćemo privilegovani da 11. novembra možemo vidjeti pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca promatrano sa Zemlje.

Što se tiče meteorskih pljuskova, njih ćemo moći posmatrati u ustaljenim terminima. Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Halleyve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: