|

Spašavanje ili nestanak tigrova u Aziji

Spašavanje ili nestanak tigrova u Aziji
0
S
SRNA
28.1.2011. u 09:50
0
komentara
0

dijeljenja
Spašavanje ili nestanak tigrova u Aziji
Rezervati tigrova u Aziji mogli bi primiti više od 10.000 divljih tigrova - tri puta više od trenutnog broja - ako se počnu tretirati kao područja velikih razmjera koja dozvoljavaju povezanost između središnjih mjesta razmnožavanja - otkrilo je istraživanje koje su proveli neki od vodećih svjetskih naučnika zaduženih za očuvanje vrsta.
Istraživanje je dovelo do odluke o udvostručivanju broja tigrova širom Azije do 2022. godine, na šta se prošlog novembra obavezalo 13 zemalja u kojima žive ove rijetke životinje.

Strategija očuvanja podrazumijeva udvostručenje populacije divljeg tigra, pa čak i premašivanje tog broja. Ipak, bit će potreban globalni napor da se osigura očuvanje glavnih rezervata za razmnožavanje.

U Stategiji se naglašava da se tigrova okolina može potencijalno "sama isplatiti" putem šeme plaćanja za sekvestraciju ugljenika i drugih usluga ekosistema.

"U jeku krize primamljivo je suzbiti redove i samo zaštititi ograničen broj središnjih zaštićenih područja, ali mi možemo i moramo učiniti bolje", rekao je dr. Eric Dinerstein i dodao da se u potpunosti mora zaustaviti krivolov na tigrove i osigurati veća površina za tigrove prije no što bude prekasno.

Brojnost divljih tigrova smanjila se otprilike za 100.000 u godinama pri kraju prošlog vijeka do samo oko 3.200 danas i to zbog krivolova i uništavanja mjesta na kojima žive.

Većina preostalih tigrova je raspršena u malim, izolovanim grupama širom 13 azijskih zemalja.

"Očuvanje tigrova glavni je zadatak očuvanja biološke različitosti i kompetentnog održivog upravljanja korištenja zemljišta", smatra dr. John Seidensticker.

Očuvanjem tigrova bit će očuvane i biljke i životinje koje žive ispod tigrovog "kišobrana".

Autori studije su ustanovili da 20 prioritetnih područja za očuvanje tigrova sa najvišom mogućnosti dugoročnog preživljavanja mogu izdržavati više od 10.500 tigrova, uključujući otprilike 3.400 rasplodnih ženki.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.