{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španija: Iskopani ljudski zubi stari milion godina

S
30.6.2007. u 12:00
0
0
Španija: Iskopani ljudski zubi stari milion godina
0
Španija: Iskopani ljudski zubi stari milion godina
Foto: AFP
Španski istraživači su u petak saopćili kako su iskopali ljudske zube stare više od milion godina. Riječ je o najstarijem nalazu ljudske prisutnosti na prostoru zapadne Evrope.
Jose Maria Bermudez de Castro, jedan od voditelja iskopavanja na području Atapuerce, je izjavio da bi kutnjak, pronađen u srijedu u Atapuerca Sierri (Burgos), mogao biti star čak 1.2 miliona godina.

"Pronađeni zubi predstavljaju najstarije fosilne ostatke ljudskog oblika života u zapadnoj Evropi. Sada konačno imamo anatomski dokaz o postojanju hominida koji su živjeli ovdje prije više od milion godina. Budući da se radi o izoliranom otkriću ljudskih fosilnih ostataka, u ovom trenutku nije moguće potvrditi kojoj vrsti Homo sapiensa ovi zubi pripadaju", navodi se u saopćenju Fondacije Atapuerca.

1994. godine na obližnjem lokalitetu Gran Dolina pronađeni su ljudski ostaci koji su otkrili da su ljudi naselili Evropu prije otprilike 800.000 godina. Naučnici su prvobitno vjerovali da je ovaj kontinent nastanjen prije pola miliona godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: