Značajan korak naprijed
7

SpaceX uspješno testirao raketu Starship

D. B.
Američka kompanija SpaceX napravila je veliki korak u razvoju nove rakete Starship namijenjene putovanju u duboki svemir nakon što je uspješno obavila važan test.

Raketa Starship je dizajnirana tako da može transportovati teret i ljude na Mjesec i Mars, a uspješno testiranje u Teksasu je korak naprijed ka tom cilju.

Prototip rakete je bio podvrgnut testiranju super hladnim pritiskom te je ostao netaknut na rampi za razliku od prethodnih testiranja kada su drugi primjerci uništeni. Ovaj uspješan test je približio SpaceX testnom letu ograničenom na male visine.

Uspješno obavljeni test podrazumijeva ispunjavanje rakete izuzetno hladnim tečnim atozom kako bi se provjerilo da li može izdržati iste temperature i pritisak koji je čekaju kada se napuni gorivom za lansiranje. SpaceX je prethodno izgubio tri prototipa u neuspjelim testovima.

Inžinjeri će sada postaviti SpaceX-ov novorazvijeni Raptor motor u bazu prototipa, a potom će ga aktivirati. Međutim, Raketa će biti privezana jer je cilj provjeriti da li motor radi kako treba. Raptor je razvijen specijalno za Starship, a finalni dizajn Starshipa će imati šest ovakvih motora/raketa. Prototip će koristiti samo jedan, a naredni tri.

Kada se obave novi uspješni testovi, onda će Starship dostizati visinu od 150 metara te se spuštati na tlo.

SpaceX je slične testove obavio u augustu s ranim prototipom Starshipa pod nazivom Starhopper. Ovaj prototip nije odgovarao finalnom dizajnu Starshipa.

Osnivač SpaceX-a Elon Musk je rekao da za novi test sve biti spremno u narednih nekoliko sedmica, ali da bi se moglo duže čekati na odobrenje Federalne administracije za avijaciju.

Kompanija u međuvremenu nastavlja unapređivati dizajn Starshipa i implementirati promjene. Proizvodnja narednog Starship prototipa je u toku i odvija se u Boca Chici, piše The Verge.