Misija Crew-6
24

SpaceX šesti put uspješno poslao astronaute na ISS

D. B.
Kompanija SpaceX danas je uspješno obavila svoju šestu misiju slanja posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Četveročlana posada američke svemirske agencije NASA-e se ukrcala u kapsulu Crew Dragon postavljenu na vrh rakete Falcon 9, koja je lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Ovo je šesti put da je SpaceX osigurao transport NASA-inih astronauta na ISS u posljednje tri godine. SpaceX transportuje posade i teret za NASA-u na ISS od maja 2020. godine koristeći svoju raketu Falcon 9 i kapsulu Dragon. Prošle godine je SpaceX odigrao ključnu ulogu u lansiranju potpuno privatne misije na ISS. U najnovijoj misiji posadu su činila dva američka astronauta, astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata i ruski kosmonaut.

Ova misija nazvana Crew-6 trebala je biti lansirana 27. februara, međutim, lansiranje je otkazano tri minute prije polijetanja zbog blokade otkrivene u protoku tekućine za paljenje motora. Nakon otkazivanja misije je začepljeni filter zamijenjen, sistem je pročišćen, a potom su počele pripreme za novo lansiranje koje je obavljeno danas.

Devet Merlin motora rakete Falcon 9 je aktivirano i ponijelo raketu prema nebu. Devet minuta kasnije se donja faza Falcon boostera odovjila i vratila na Zemlju, gdje se spustila na dron brod pod nazivom"Just Read the Instructions" u Atlantiku. U međuvremenu je gornja faza rakete s kapsulom Dragon nastavila letjeti brzinom od 20 Macha te je dostigla preliminarnu orbitu. Dolazak posade na ISS očekuje se u petak.

U kapsuli se nalaze NASA-ini astronauti, komandant Stephen Bowen i Warren Woody Hoburg. Bowen je bivši oficir podmornice u Američkoj mornarici i svmirski veteran koji je proveo 40 dana u orbiti tokom tri leta Space Shuttlea. Tridesetsedmogodišnjem inžinjeru Hoburgu je ovo prvi let u svemir.

Njima se iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pridružio astronaut Sultan Alneyadi, koji je postao druga osoba iz ove zemlje koja je otputovala u svemir s američkog tla.

Četrdesetdvogodišnji ruski kosmonaut Andrej Fedjaev je četvrti član posade, a riječ je o inženjeru i specijalisti misije kojem je ovo također prvi let u svemir.

Posada će na ISS-u ostati šest mjeseci te će provoditi različite eksperimente.