Misija Inspiration4
11

SpaceX ove godine u svemir šalje četiri civila

D. B.
Kompanija SpaceX ove godine planira u svemir poslati četiri civila.

Četiri osobe će otputovati u svemir u letjelici Crew Dragon u okviru misije Inspiration4. Bit će to prva potpuno civilna misija u historiji, a lansiranje je planirano za četvrti kvartal ove godine iz Svemirskog centra Kennedy.

Vođa ekspetidije je osnivač i direktor kompanije Shift4 Payments Jared Isaacman, koji ima ulogu komandanta. Jedan od ciljeva misije je prikupljanjenovca za dječiju bolnicu St. Jude, a Isaacman donira dva od tri preostala mjesta u letjelici. Jedan od načina za pridruživanje misiji Inspiration4 je doniranje novca bolnici, a drugi je pokretanje biznisa na e-commerce platformi Shift4 Payments za online prodavnice i dijeljenje priče na društvenim mrežama. Posljednje mjesto pripada ambasadoru bolnice St. Jude. Putovanje oko Zemlje će trajati nekoliko dana, a završit će se na obali Floride.

Svi putnici će proći obuku u kompaniji SpaceX, od orbitalne mehanike pa do kretanja u prostoru bez gravitacije. Također, naučit će sve o korištenu svemirskog odijela te o reagovanju na hitne sitacijae.

Inspiration4 je trenutno druga privatna misija koju SpaceX planira, a dosad je Crew Dragon prevozio samo NASA-ine astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Sljedeće godine će SpaceX poslati u svemir četiri komercijalna astronauta na desetodnevni boravak na ISS-u, a jedna karta košta 55 miliona dolara.