Kraj ere
12

SpaceX obavio posljednje lansiranje prve teretne kapsule Dragon

D. B.
Kompanija SpaceX je uspješno lansirala svoju Falcon 9 raketu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) te pomoću teretne kapsule poslala dvije tone tereta astronautima koji žive u orbiti.

Radi se o potrepštinama i naučnim eksperimentima koje dostavlja kompanija SpaceX u svojoj 20. teretnoj misiji. Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 se uspješno spustila na tlo, a to je bilo 50. uspješno slijetanje za SpaceX.

Također, ovo je bila posljednja misija obavljena za NASA-u prema prvom ugovoru. No, to ne znači da SpaceX više neće dostavljati teret na ISS jer postoji i drugi ugovor koji je potpisan 2016. godine i kojim je saradnja produžena do 2024. godine. Kada počne nova serija lansiranja, SpaceX će umjesto teretne kapsule Dragon 1 koristiti kapsulu Dragon 2.

Nova kapsula je veoma slična onoj koju će SpaceX koristiti za slanje astronauta na ISS kasnije ove godine. Nešto je veća od prethodne, može ponijeti do 20 posto više tereta nego ranije te se može koristiti do pet puta. S druge strane, kapsula Dragon 1 se može koristiti do tri puta i dolazi s nekoliko poboljšanja među kojima je i potpuno novi sistem padobrana.

Također, moći će se samostalno spojiti s ISS-om, dok je kapsuli Dragon 1 bila potrebna pomoć u vidu robotske ruke kojom su upravljali astronauti. Ta ruka je hvatala kapsulu, privlačila je do ISS-a i spajala je. Međutim, odsad će verzije za teret i astronaute moći same prići i spojiti se s ISS-om.

Dragon 1 će biti spojen s ISS-om oko mjesec dana, nakon čega će se vratiti na Zemlju s 1.800 kg tereta. Tada će zvanično biti završena era ove kapsule.

Lansiranje nove Dragon kapsule se očekuje najesen.