Pala u okean
10

SpaceX izgubio centralnu raketu Falcon Heavyja

Klix.ba
Kompanija SpaceX je uspješno spustila centralnu raketu Falcon Heavyja na dron-brod prošle sedmice, ali je ona ipak slučajno pala u okean tokom transporta na obalu Floride.

"Tokom vikenda naš tim zbog teških uslova na moru nije uspio osigurati centralno jezgro, odnosno booster prilikom povratka u Port Canaveral, Kako su se uslovi pogoršavali, booster se počeo kretati te nije mogao ostati uspravan. Nadali smo se da ćemo ga vratiti na kopno netaknutog, ali je sigurnost našeg tima uvijek najvažnija. Ne očekujemo da će ovo utjecati na buduće misije", navodi se u saopćenju kompanije SpaceX.

Centralna raketa je ustvari meodifikovana Falcon 9 raketa, jedna od tri koje čine Falcon Heavy raketu. Lansirana je u četvrtak 11. aprila iz Cape Canaverala na Floridi tokom drugog leta rakete Falcon Heavy. Bio je ovo prvi put da raketa leti nakon više od godinu poslije debija u februaru 2018. godine, kao i prva komercijalna misija za Falcon Heavy.

Nakon polijetanja sve tri rakete su uspješno vraćene na zemlju, dvije su sletjele na dva betonska pada, dok je treća sletjela na dron-brod pod nazivom "Of Course I Still Love You" u Atlantskom okeanu. Bio je ovo prvi put da je SpaceX obavio trostruko slijetanje. Tokom prvog leta su vanjske rakete uspješno sletjele, dok je centralna promašila dron-brod u potpunosti i završila u okeanu.

Okean je ponovo uzeo "žrtvu" iako SpaceX ima načine da osigura rakete na dron-brodovima uključujući robota pod nazivom octagrabber koji hvata raketu za njenu bazu. Međutim, s obzirom na to da centralna raketa spaja još dvije na bokovima, ima drugačiji dizajn od standardne Falcon 9 rakete tako da je octagrabber ne može držati na isti način.

Octagrabberu su potrebna poboljšanja kako bi se izbjegao ovaj problem, potvrdio je osnivač kompanije SpaceX Elon Musk.

Naredna misija Falcon Heavy rakete je na rasporedu tokom ljeta.