Dostavljen važan teret
10

SpaceX Dragon se uspješno spojio sa ISS-om

D. B.
Kompanija SpaceX je obavila prazničnu dostavu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Dostava tereta je obavljena pomoću kapsule Dragon koja se uspješno spojila sa ISS-om. Dio tereta su miševi, gliste i "pametni" robot.

Komandant stanice, Italijan Luca Parmitano, iskoristio je veliku robotsku ruku kako bi uhvatio kapsulu Dragon tri dana nakon što je lansirana iz Cape Canaverala.

"Kad god dočekamo novu letjelicu, na ISS unesemo dio duše svih onih koji su doprinjeli projektu, stoga, dobrodošli", rekao je Parmitano kontroli misije.

Kapsula je na ISS dostavila tri tone tereta, uključujući 40 miševa najmjenjenih eksperimentima vezanih za mišiće i kosti. Osam od njih su genetski modificirani te imaju dvostruko veću mišićnu masu te se smatraju "moćnim miševima". Također, dostavljeno je i 120.000 okruglih glista koje su dio agrikulturnog istraživanja čiji je cilj suzbijanje štetočina.

U kapsuli je bila i velika okrugla robotska glava s vještačkom inteligencijom i mogućnošću raspoznavanja emocija astronauta. Robot Cimon je poboljšana verzija robota koji je dostavljen prošle godine i testiran kao pomoćnik astronauta.

Američka svemirska agencija NASA je poslala i božićne poklone za šestočlanu posadu.

Ovo je 19. uspješna misija kompanije SpaceX prema ISS-u u proteklih sedam godina.

Dvije dostave se očekuju ove sedmice.