Potpisan ugovor
4

SpaceX će za NASA-u transportovati teret na buduću lunarnu svemirsku stanicu

D. B.
Uprkos pogoršanju situacije s pandemijom koronavirusa u SAD-u, američka svemirska agencija NASA i dalje je fokusirana na dugoročni cilj povratka ljudi na Mjesec u bliskoj budućnosti.

NASA je stoga dodijelila novi ugovor kompaniji SpaceX prema kojem će biti zadužena za slanje tereta i opreme na svemirusku stanicu koju američka svemirska agencija namjerava izgraditi u orbiti Mjeseca.

Novo partnerstvo je veliki dio NASA-inog programa Artemis, inicijative čiji je cilj slanje prve žene na lunarnu površinu do 2024. godine. Kao dio programa NASA je predložila izgradnju svemirske stanice u orbiti Mjeseca nazvane Gateway gdje će astronauti moći raditi i trenirati prije nego se spuste na lunarno tlo. Baš kao i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, onima koji budu boravili na Gatewayju će biti potrebne namirnice i naučni eksperimenti s vremena na vrijeme, a sada je SpaceX postao prva kompanija zadužena za te zadatke.

SpaceX dostavlja teret na Međunarodnu svemirsku stanicu već skoro desetljeće, a sve se smješta u kapsulu Dragon koja se postavlja na vrh Falcon 9 rakete.

Kako bi dostavio teret na budući Gateway, SpaceX će morati koristiti napredniju tehnologiju, odnosno novu kapsulu Dragon XL, bijelu letjelicu cilindričnog oblika u koju staje 5 tona tereta.

Ova kapsula će biti lansirana zajedno s raketom Falcon Heavy, koja je mnogo moćnija verzija rakete Falcon 9. Sastoji se od tri povezana raketna jezgra.

Zahvaljujući fiksnom ugovoru, SpaceX će obaviti nekoliko misija na Gateway te će svakog puta ostati spojena sa stanicom u periodu od šest do 12 mjeseci. Kapsula će dostavljati "materijale za skupljanje uzoraka" i ostalo što će biti potrebno astronautima tokom ekspedicije na površini Mjeseca.

SpaceX neće biti jedina kompanija koja će transportovati teret na Gateway.

Međutim, sve je izvjesnije da NASA neće moći ispoštovati rok i obaviti misiju do 2024. godine jer je pandemija koronavirusa uzrokovala zastoj nekih ključnih programa. NASA je prekinula razvoj svoje nove velike rakete nazvane Space Launch System koju planira koristiti za slanje prvih astronauta iz programa Artemis na Mjesec.

S druge strane, SpaceX nastavlja obavljati svoje poslove.