Važan test
2

SpaceX će u subotu uništiti jednu od svojih raketa

D. B.
Kompanija SpaceX će ovog vikenda namjerno uništiti jednu od svojih raketa.

SpaceX će u subotu lansirati raketu Falcon 9 koja će se raspasti u letu samo nekoliko minuta nakon lansiranja.

Uništenje rakete je dio planiranog testnog leta čiji je cilj demonstrirati mogućnost kompanije SpaceX da se nosi sa katastrofalnim kvarom.

Ukoliko test prođe kako je planirano, SpaceX će biti bliži nego ikad slanju ljudi u svemir pomoću Falcon 9 rakete.

Ovaj test je jedan od posljednjih većih izazova koje američka kompanija mora ispuniti u okviru NASA-inog Commercial Crew programa. Radi se o inicijativi američke vlade čiji je cilj razvoj nove letjelice američke proizvodnje kojom će NASA-ini astronauti putovati u svemir.

SpaceX u posljednjih šest godina razvija novu kapsulu pod nazivom Crew Dragon dizajniranu da se postavi na vrh Falcon 9 rakete i transportuje NASA-ine astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i nazad na Zemlju. SpaceX je morao izvesti niz demonstracija kako bi dokazao da je sve sigurno te da njegovi sistemi mogu obaviti posao.

Subotnji test će pokazati rezervni plan u malo vjerovatnom scenariju ukoliko misija krene po zlu, odnosno kao se Falcon 9 raketa počne raspadati tokom leta. NASA želi biti sigurna da će se astronauti u kapsuli Crew Dragon sigurno vratiti nazad uprkos kvaru rakete.

Kapsula posjeduje sistem, odnosno osam potisnika nazvanih SuperDraco koji će u slučaju problema podići kapsulu i udaljiti je od rakete, a kada bude dovoljno daleko, aktivirat će se četiri padobrana. Nakon toga će se kapsula polako spustiti u Atlanski okean gdje će astronaute čekati spasilački tim.

SpaceX je i ranije testirao sistem, ali će u subotu prvi put obaviti kompletan proces. Minut i po nakon lansiranja, SuperDraco motori će se aktivirati te odvojiti kapsulu od rakete. Istovremeno će glavni motori Falcon 9 rakete prestati raditi,a raketa će u konačnici pasti na zemlju. Kapsula će se polako spustiti u okean. Na kraju testa će ekipa pokupiti ostatke rakete.

Raketa koja će biti uništena je već tri puta lansirana, a četvrto lansiranje će joj definitivno biti posljednje.