{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SpaceX će poslati japanskog milijardera na Mjesec

18.9.2018. u 09:49
8
18
SpaceX će poslati japanskog milijardera na Mjesec
8
SpaceX će poslati japanskog milijardera na Mjesec
Yusaku Maezawa (Foto: EPA-EFE)
Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je otkrio da će japanski milijarder Yusaku Maezawa, osnivač kompanije Zozotown, biti prvi privatni putnik na putu oko Mjeseca.
Za ovu misiju će SpaceX koristiti svoju buduću masivnu raketu pod nazivom Big Falcon Rocket ili kraće BFR. Maezawa planira na put krenuti najranije 2023. godine, a sa sobom želi povesti i umjetnike kako bi zajedno putovanje pretvorili u umjetnički projekt nazvan #dearMoon. Nakon najave misije je pokrenuta i internet-stranica.

"Konačno vam mogu reći da sam odlučio otići na Mjesec i to s umjetnicima", rekao je Maezawa najavljujući svoje putovanje na događaju kompanije SpaceX.

Četrdesetdvogodišnji japanski milijarder posjeduje bogatstvo koje se procjenjuje na 2,9 milijardi dolara. On je također kolekcionar umjetničkih djela te je prošle godine potrošio 110,5 miliona dolara na sliku Jeana Michela Basquiata iz 1982. godine koja je nazvana Untitled. Kao umjetnik želi pozvati druge da mu se pridruže na putovanju. Saopćio je da je kupio sva sjedišta na BFR-u te da se raduje misiji na Mjesec koja će trajati sedam dana. Sa sobom će povesti još šest umjetnika iz različitih sfera, slikare, muzičare, režisere filmova i druge.

SpaceX nije objavio neki program treninga koji bi Maezawa trebao proći prije putovanja.

Razvoj rakete BFR će koštati blizu pet milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: