Potvrdio Elon Musk
14

SpaceX 6. februara planira lansirati moćnu raketu Falcon Heavy

Klix.ba
Foto: Twitter video screenshot
Foto: Twitter video screenshot
Američka svemirska kompanija SpaceX trebala bi 6. februara lansirati u svemir svoju moćnu megaraketu Falcon Heavy, potvrdio je osnivač i direktor kompanije Elon Musk.

SpaceX je trebao lansirati ovu raketu ranije, ali je uporno pomjerao datum lansiranja. Danas, kad je raketa Falcon Heavy obavila sva testiranja, spremna je za svoj prvi let iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Falcon Heavy je dizajnirana tako da se može ponovo koristiti nakon polijetanja, baš kao i poznata SpaceX-ova raketa Falcon 9. Megaraketa američke kompanije visoka je 70 metara i može ponijeti 57 tona tereta u svemir, što je duplo više u odnosu na rekordera raketu Delta IV Heavy koju je napravila kompanija United Launch Alliance.

Musk je najavio kako će uz Falcon Heavy raketu u svemir poslati i izvorni sportski automobil Tesla Roadster. Plan je da automobil bude na vrhu rakete na putanji prema orbiti Marsa. Ipak, Musk je upozorio kako postoji šansa da prvo lansiranje neće biti uspješno.

Podsjećamo, novu raketu Musk planira koristiti i za slanje dva putnika na put oko Mjeseca ove godine, a naposljetku i za slanje čovjeka na Mars.