Nauka
0

Sonda "Spirit": Misteriozna fotografija "Marsovca"

FENA
Fotografija misteriozne zelenkaste sjenke na površini Marsa, koju je snimila američka kosmička sonda Spirit, potaknula je raspravu na internetu o mogućem životu na Crvenoj planeti.

Na nekoliko puta uveličanoj verziji fotografije koja se ovih dana vrti internetom može se razaznati sjenka ljudskog oblika, zelene boje, usred marsovskog kamenjara.

I dok je za dio skeptičnih blogera to samo svjetlosni efekt, drugi, zagriženi NLO-ovci, tvrde kako je to očigledan dokaz o postojanju vanzemaljaca.

Fotografiju je u novembru prošle godine snimila samohodna robotska sonda NASA-e koja se na Mars spustila 2004.

Za većinu blogera sjenka nevjerovatno podsjeća na skulpturu Male sirene koja se nalazi u Kopenhagenu. Ima i onih koji idu tako daleko da tvrde kako je to statua koju su "očigledno podigli pripadnici neke drevne civilizacije koja je napustila Mars i nastanila se u Danskoj".

U igru se uključio i ozbiljni britanski list The Times, koji u šali tvrdi da se radi o zloglasnom teroristi Bin Ladenu koji je nakon bijega iz Afganistana na Marsu našao idealno skrovište, prenijele su agencije.

NASA, koja jedina može da kaže posljednju riječ u ovom sporu, zasada šuti, navodeći samo da je fotografija snimljena između 6. i 9. novembra 2007.