U visokoj rezoluciji
77

Sonda Juno zabilježila fascinantne fotografije Jupiterovog mjeseca Europa

D. B.
Kada je svemirska letjelica Juno američke svemirske agencije NASA bila najbliže Jupiterovom mjesecu Europa u septembru 2022. godine, fotografisala je ne samo "džepove" slane vode povezane s okeanom ispod površine, nego i potencijalne "ožiljke" formirane isparenjima vodene pare.

Većina fotografija misije Juno zabilježena je pomoću instrumenta pod nazivom JunoCam, koji je uspio snimiti četiri fotografije visoke rezolucije površine mjeseca Europa, dok je letjelica prolazila pored ledenog mjeseca na visini od 355 kilometara. Letjelica je iskoristila i Stellar Reference Unit instrument, koji se obično koristi za fotografisanje "blijedih" zvijezda kako bi se koristile za navigaciju. Međutim, ovom prilikom su mogućnosti instrumenta SRU adaptirane kako bi se napravila fotografija noćne strane mjeseca Europa. Ovo je strana koja se osvijetli samo kada se svjetlo reflektuje od vrhova oblaka Jupitera.

SRU je otkrio neobičnu osobinu koja je zbog svog oblika nazvana Platypus. Formalno gledano, to je ono što je poznato kao haotični teren, zbrka ledenih blokova, grebena, humki i rumeno-smeđih mrlja. Haotični teren je snimljen na površini mjeseca Europa još u danima misije Voyager, a planetarni naučnici sumnjaju da ovakve regije mogu biti mjesta gdje sčana tečnost curi na površinu djelimično otapajući ledenu koru.

Platypus je ogroman i prostire se na području dimenzija 37 x 67 kilometara. Budući da ledena površina mjeseca Europa teži da se izgladi tokom geološki kratkih vremenskih peroda brišući površinske karakteristike poput kratera, Platypus mora biti jedna od najmlađih karakteristika na mjesecu.

"Ove karakteristike upućuju na današnju površinsku aktivnost i prisustvo podzemne tekuće vode na mjesecu Europa", izjavila je Heidi Becker iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon. Ona je dodala da će Platypus biti primarna meta NASA-ine misije Europa Clipper, koja će biti lansirana ove godine, kao i Evropske JUICE misije, koja je već na putu prema Jupiteru.

Pedeset kilometara sjeverno od Platypusa potencijalno se nalaze još uzbudljivije karakteristike, skup dvostrukih grebena okruženih tamnim mrljama na površini. Takve karakteristike su ranije viđene na drugim mjestima na mjesecu Europa, a vjeruje se da su izvorna tačka za oblake vodene pare koji izbijaju u svemir dosežući visinu od 200 kilometara.