Putuje prema Jupiteru
12

Sonda Juice poslala prve fotografije iz svemira

D. B.
Planetu Zemlju ne viđamo svaki dan iz svemira, tako da su fotografije snimljene kamerama letjelica uvijek prilično spektakularne.

Nedavno lansirana sonda Juice poslala je nekoliko sjajnih fotografija Zemlje nedugo nakon što je krenula na svoje osmogodišnje putovanje prema Jupiteru.

Prve fotografije su nastale nedugo nakon obavljenog lansiranja 14. aprila, a riječ je o misiji pod nazivom Jupiter Icy Moons Explore koju vodi Evropska svemirska agencija (ESA). Letjelica je lansirana pomoću rakete Ariane 5 iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani.

Jedna od prvih fotografija prikazuje trenutak kada se solarni niz letjelice otvara u mračnom svemiru. Sve fotografije su blago obrađene kako bi bile privlačnije za gledanje, a nastale su kako bi se testirale kamere sonde koja pravi fotografije rezolucije 1.024 x 1.024 piksela. Ove kamere su posebno opremljene za snimanje različitih faza razvoja ove historijske misije te će biti operativne tokom preleta Mjeseca, Zemlje i Venere.

Dok je jedna kamera montirana na prednjoj strani letjelice, druga je na gornjoj strani i u narednim danima će snimiti otkrivanje radarske antene sonde koja služi za istraživanje ledenih mjeseca. Ova antena je duga 16 metara. Inače, ove radarske antene su dizajnirane za prodiranje i istraživanje onoga što se nalazi ispod ledene površine mjeseca. Što se tiče pomenutih kamera, one se koriste samo za monitoring, dok su naučne sofisticiranije dizajnirane za snimanje fotografija visoke rezolucije i koristit će se za fotografisanje Jupitera i njegovih mjeseca 2031. godine.

Cilj misije Juice je da istražuje i proučava tri Jupiterova mjeseca, a to su Europa, Ganymede i Callisto.

"Juice će pratiti složeno magnetno, radijacijski i plazmatično okruženje Jupitera i njegovu interakciju s mjesecima proučavajući Jupiterov sistem kao arhetip za plinovite džinovske sisteme širom univerzuma", saopćeno je iz ESA-e.

Svemirska letjelica je opremljena specijalizovanim alatima kao što su daljinska detekcija, geofizički te drugi instrumenti.

Naučna zajednica je oduševljena zbog misije Juice, a bit će zanimljivo vidjeti kakve će fotografije i otkrića ova misija ponuditi u narednim mjesecima i godinama.