{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Solarni maksimum najslabiji u posljednjih 100 godina

S
15.7.2013. u 15:55
1
9
Solarni maksimum najslabiji u posljednjih 100 godina
1
Solarni maksimum najslabiji u posljednjih 100 godina
Sunce se trenutno nalazi na vrhuncu svog jedanaestogodišnjeg ciklusa, ali su solarne aktivnosti najslabije u posljednjih 100 godina, saopštili su naučnici.
"Ovo će biti najslabiji solarni maksimum u posljednjih 100 godina. Sljedeći bi mogao biti još slabiji", saopštio je David Hathaway iz Centra za svemirske letove američke NASA-e.

Tokom solarnog maksimuma, povećava se broj sunčevih pjega. Ovi privremeni tamni regioni na površini naše zvijezde nastaju usljed međusobnog dejstva između sunčeve plazme i magnetnog polja.

Pjege su izvor solarnih izboja koji mogu da pošalju čestice prema Zemlji i oštete satelite i mreže za prenos električne energije, kao i da izazovu pojavu polarne svjetlosti u našoj atmosferi.

U prosjeku svakih 11 godina Sunce prođe kroz ciklus povećanja i smanjenja broja sunčevih pjega. Vrhunac aktuelnog ciklusa 24 očekuje se tokom ove godine, ali nikada nije bilo manje pjega u poređenjima sa maksimumima u posljednjih nekoliko ciklusa.

Ovaj "tihi maksimum" omogućava naučnicima da testiraju svoje znanje o tome kako Sunce funkcioniše i pobošljaju predviđanja o budućim solarnim ciklusima.

Ciklus 24 smanjenog intenziteta uklapa se u stogodišnji obrazac jačanja i slabljenja jedanaestogodišnjih ciklusa. Naučnici ne znaju sa sigurnošću zašto se ovo događa, ali je poznato da je slabijih ciklusa bilo i početkom 19. i 20. vijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: