Nauka
0

Solarne eksplozije su prijetnja za GPS sisteme

Sarajevo-x.com
GPS, na koji se oslanja sve od navigacije automobila i aviona, do novčanih transfera, mogao bi biti ugrožen zbog jakih solarnih baklji, upozoravaju naučnici.

"Naše društvo, koje je uveliko postalo ovisno o tehnologiji, sve je ranjivije na svemirske vremenske prilike", rekao je David L. Johnson, direktor Nacionalne službe za vrijeme i meteorologiju.

GPS prijemnici ušli su u širu upotrebu u posljednjih nekoliko godina. Oni koriste signale sa satelita za navigaciju aviona, brodova i automobila, kao u još dosta komercijalnih svrha.

"Dakako, i banke koriste GPS sistem kako bi sinhronizovali transfere novca, tako da svemirske vremenske prilike mogu utjecati na nas sve do naših novčanika", izjavila je Anthea J. Coster, atmosferski naučnik sa MIT-a.

Razlog za zabrinutost je neočekivana solarna radio eksplozija koja se desila 6. decembra, koja je utjecala na sve GPS prijamnike na osvijetljenoj strani planete. Kod nekih se smanjila tačnost određivanja položaja, dok su drugi u potpunosti prestali raditi.

Solarna aktivnost se povećava i snižava u ciklusima od 11 godina, a sljedeći vrhunac se očekuje 2011. godine.