{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Social network" stranice privlače gotovo polovinu postojećih web surfera

S
14.5.2006. u 00:19
0
0
"Social network" stranice privlače gotovo polovinu postojećih web surfera
0
"Social network" stranice privlače gotovo polovinu postojećih web surfera
Prema riječima poznate kompanije za istraživanje tržišta, broj posjetilaca top deset social network sajtova je naglo porastao u aprilu, i tako privukao gotovo polovinu postojećih web korisnika.
Posjete na 10 najpopularnijih stranica u SAD-u porasle su za 47 posto od aprila 2005. godine te dosegle brojku od 68,8 miliona jedinstvenih posjetilaca, što je 45 posto od ukupnog broja aktivnih web korisnika, poručuju iz Nielsen/NetRatings-a.

Na samom vrhu liste je MySpace, čiji je vlasnik News Corp, a koji je popularan među tinejđerima i mladim ljudima, sa godišnjom stopom rasta od 367 posto tj. 38,4 miliona jedinstvenih korisnika. Goggle Inc. sa Blogger.com nalazi se na drugom mjestu sa 18,5 miliona posjetilaca i stopom rasta od 80 posto.

Classmates Online sa ostvarenim porastom od svega 10 posto tj. 12,9 miliona posjetilaca izguran je iz glavne petorke, kao i YouTube te MSN Groups zbog pada posjeta za 14 posto, i svega 10,6 miliona posjetilaca.

Jon Gibs, senior direktor Nilsen/NetRatings-a, izjavio je kako su social network sajtovi ništa drugo do reality TV Interneta.

Sadržaj obezbjeđuje izdavačima relativno niske troškove poslovanja, a što je još bitnije ovdje nije riječ o trenutnom prohtjevu na tržištu. U prošlosedmičnoj izjavi za novinare Gibs kaže: Ako ništa drugo, ovakvi sajtovi će postati nerazdvojna komponenta mainstream sajtova, kao što su reality TV programi postali opće prisutni na TV ekranima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: