Nauka
0

Snimljena ogromna dolina na Marsu

FENA
Evropska kosmička stanica "Mars Express" poslala je zemlji unikatne snimke ogromne doline na Marsu, saopćio je predstavnik centra uprave leta Evropske kosmičke agencije koji se nalazi u njemačkom gradu Darmstadtu.

Na snimcima koji su urađeni stereokamerom visoke rezolucije jasno se vide detalji pejzaža na Marsu. Između ostalog vidi se krater nastao udarom meteorita kao i terasaste strukture u oblasti "Kasei Vales", jednog od najvećih sistema kanala na Marsu dužine 2.500 kilometara, širine 500 kilometara i dubine tri kilometra, prenijela je agencija Itar Tass.

Dobijeni snimci s Marsa, kako ocjenjuju stručnjaci, potvrđuju hipotezu o tome da su u dalekoj prošlosti Mars prekrivali lednici, okeani i rijeke, koji su formirali sadašnji izgled Crvene planete.

Automatska stanica "Mars Express" lansirana je 2003. godine, a krajem decembra stigla je do Marsa u ušla na okolomarsovsku orbitu visine oko 300 kilometara. Glavni zadatak stanice je izrada karte površine planete, što je neophodno za pripremu pilotskih misija na Mars, kao i otkrivanje mogućnosti postojanja biološkog života na planeti.

Početkom 2004. godine automatska stanica je pomoću specijalnog radara otkrila ogromne količine zaleđene vode u oblasti južnog pola Marsa.