Uz pomoć kamere i teleskopa
0

VIDEO / Snimljen satelit koji će sutra pasti na Zemlju

SRNA
Theirry Legault
Theirry Legault
Amaterski astronom iz Pariza Theirry Legault snimio je iznad sjevernog dijela Francuske američki satelit koji je ispao iz orbite i počeo da pada na Zemlju.

Video-snimak je napravljen 15. septembra, a Legault, koji je po obrazovanju inženjer, uporebio je specijalno prilagođenu kameru i svoj kućni teleskop, prenosi BBC.

   Američka agencija NASA saopštila je da će satelit težine pet tona, star 20 godina, pasti na Zemlju oko 23. septembra, te da je rizik da neko na Zemlji nastrada 1 prema 3.200.

Satelit se kreće brzinom od osam kilometara u sekundi i mogao bi da padne bilo gdje između 57 stepeni sjeverne geografske širine i 57 stepeni južne geografske širine, što obuhvata najveći dio naseljenih područja na planeti.

Veći dio satelita raspast će se i izgorjeti pri ulasku u atmosferu. Naučnici su identifikovali 26 odvojenih dijelova koji bi mogli da izdrže pad kroz atmosferu, a krhotine bi mogle da budu rasute u pojasu širine 400 do 500 kilometara.

NASA je saoštila da će naučnici moći da objave precizniju prognozu o mjestu pada satelita dva sata prije njegovog ulaska u atmosferu.

Američka agencija napomenula je da niko nikada nije povrijeđen od objekata koji su ponovo ušli u našu atmosferu iz svemira, ali u ovakvim situaicjama "uvijek postoji zabrinutost".