{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snimljen rekordni sudar 10 triliona protona

S
10.12.2009. u 21:00
0
47
Snimljen rekordni sudar 10 triliona protona
0
Snimljen rekordni sudar 10 triliona protona
U CERN-ovom kompleksu Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) snimio je sudar podatomskih čestica i najveću količinu energije ikad zabilježenu uređajem napravljenim čovjekovom rukom.
To je izazvalo oduševljenje svih naučnika koji učestvuju u projektu.

Posebno su ponosno bili kanadski naučnici koji su dizajnirali i ugradili ATLAS detektor u LHC, čime je otvorena i nova era otkrića o tome kako funkcionira svemir, piše portal Science Daily.

"To je pomak na koji smo toliko dugo čekali', rekao je uzbuđeni Rob McPherson, glasnogovornik i šef kanadskog tima znanstvenika u CERN-u.

"LHC je začet prije 20 godina, a današnji uspjeh predstavlja početak nove ere u našem shvaćanju kako funkcionira svemir", zaključio je McPherson.

ATLAS detektor je zabilježio sudar čak više 10 milijardi protona po zraci, pri ukupnoj energiji od 2,36 triliona elektronvolta, ili TeV-a. Sudar zraka događa se pri brzini , koja je gotovo na granici brzine svjetlosti, a sudar se odvija u detektorskoj komori veličine jedne katedrale. Ono što detektori rade, jest da proučavaju ostatke čestica, koje ostaju nakon sudara dvije zrake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: