Prisutni kod Sejšela
40

Snimili ih istraživači: Plavi kitovi se vraćaju u "sigurni" tropski raj

D. B.
Plavi kitovi, najveće životinje na Zemlji, pojavili su se u dijelu Indijskog okeana gdje su bili istrijebljeni zbog lova prije nekoliko desetljeća.

Istraživači i snimatelji filmova na Sejšelima su snimili kitova 2020. i 2021. godine, a sve je zabilježeno u Imaxovom filmu "Return of the Giants".

Godina snimanja zvuka pod vodom otkrila je da su životinje provele mjesece u regiji, što znači da bi se mogle tu i razmnožavati. Istraživači su opisali njihovo otkriće kao "pobjedu očuvanja" nakon što je sovjetska flota kitolovaca desetkovala populaciju šezdesetih godina prošlog stoljeća.

"Ispostavilo se da prestankom ubijanja životinja i pružanja prilike da se oporave, one mogu uspjeti u tome", rekla je istraživačica dr. Kate Stafford.

Lov na kitove je ostavio dugotrajan utjecaj. Broj plavih kitova je i dalje mali i smatraju se ugroženim. Više od 300.000 ih je ubijeno samo u južnoj hemisferi dok su ih jurili moderni brzi kitolovci.

"Ovo je najveća životinja na planeti. Želimo znati gdje se vraćaju, a to što znamo da postoji populacija oko Sejšela je nevjerovatno uzbudljivo", dodala je dr. Stafford.

Do otkrića su istraživači stili postavljanjem "zvučnih zamki" na morsko dno blizu Sejšela. Ovi uređaji su opremljeni podvodnim mikrofonima, baterijama i tehnologijom za snimanje, pod vodom su radili godinu dana i to u trajanju od 14 minuta svakog sata i svakog dana. Dr. Stafford je svakog dana u periodu od nekoliko sati stavljala hidrofon u vodu.

Zvučne zamke su zabilježile zvuk kitova niske frekvencije, uglavnom tokom marta i aprila.

"Ovo bi moglo značiti da su Sejšeli veoma važni za plave kitove. Oni pjevaju tokom sezone razmnožavanja i mi mislimo da vjerovatno mužjaci pjevaju. Postoji mogućnost da su Sejšeli područje za razmnožavanje ili za odgajanje mladih", rekla je dr. Stafford.

Zvuk koji proizvode plavi kitovi je toliko niske frekvencije da ga ljudsko uho ne može čuti. Poznato je da zvuk u vodi putuje mnogo brže i dalje, tako da plavi kitovi mogu komunicirati na udaljenosti od nekoliko stotina, pa čak i hiljada kilometara.

Okolina Sejšela je zvanično zaštićena, tačnije, oko 400.000 kvadratnih kilometara vodenog prostranstva. Plave kitove treba zaštititi i od zagađenja bukom, a na Sejšelima nema previše brodova.