Nauka
0

Snimanje srca povećava rizik od raka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snimanje srca koje je neophodno za dijagnosticiranje određenih srčanih oboljenja kod mladih žena povećava rizik od kancerogenih oboljenja. Ovaj podatak objavili su američki stručnjaci, a prenosi Reuters.

Procedura kojom se snima srce, tomografija odnosno CT skener doktorima daje svojevrstan uvid u unutrašnjost tog organa koji pomaže u preventivnom i poravovremenom liječenju pacijenata. Međutim, ista ta procedura, zbog radijacije koju vrši, može prouzrokovati rak kod pacijenta sa nešto slabijim imunološkim sistemom. Američki istraživači koji su ove informacije objavili u časopisu Američke medicinske asocijacije tvrde da su ovom oboljenju prouzrokovanom zračenjem prilikom snimanja srca najizloženije mlade žene.

"Ista količina radijacije štetnija je za žene nego za muškarce. Razlog tomu je što kod žena postoji rizik oboljenja od raka dojke“, izjavio je u razgovoru za Reuters dr. Andrew Einstein, kardiolog Medicinskog centra Columbia.

Mlađe žene su izloženije riziku od kancerogenog oboljenja jer se rak godinama razvija. CT se najčešće koristi u zavodima za hitnu medicinsku pomoć kada se pacijenti žale na bol u grudima.