Nauka
0

Snažna magnetna bura kreće se prema Zemlji

NINA
Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica
Snažna magnetna bura kreće se prema Zemlji čiji se vrhunac očekuje u srijedu i četvrtak, 19. i 20. januara, saopštio je danas Anatoly Belov, šef laboratorije instituta zemnog magnetizma i jonosfere iz Podmoskovlja.

Prema riječima ruskog naučnika, stanovništvo naše planete mogu osjetiti posljedice snažne eksplozije do koje je došlo na Suncu prije nekoliko dana u noći između utorka i srijede, prenijela je agencija Itar-Tass.

Za sada je nivo sunčeve aktivnosti i dalje visok. Na disku zvijezde uočene su četiri grupe aktivnih sunčevih pjega od kojih je jedna najveća, izjavio je Belov.

Magnetne bure mogu se odraziti ne samo na veze nego i na svemirsku tehniku. Tako je u novembru prošle godine jaka magnetna bura utjecala na orbitu Međunarodne svemirske stanica, koja je bila niža za sedam kilometara, podsjetila je ruska agencija.

U augustu 2003. zbog jake magnetne bure ispao je iz stroja japanski satelit za veze, a bio je narušen i rad američkog svemirskog aparata ''Odisej'', koji se nalazio na orbiti Marsa.

Pored toga, u vrijeme jakih magnetnih bura osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti savjetuje se da više obrate pažnju na svoje zdravlje.

Međutim, djelovanje magnetnih bura na ljudski organizam još uvijek nije do kraja ispitano. Mišljenja naučnika se u tom smislu znatno razilaze. Dok jedni smatraju da magnetne bure predstavljaju opasnost za ljude, drugi tvrde da su eksplozije na Suncu za čovjeka bezopasne.