Pretrpjela oštećenja
10

Snažan vjetar oborio novu testnu raketu kompanije SpaceX

Klix.ba
Prototip nove velike rakete kompanije SpaceX je oboren i oštećen u južnom Teksasu zbog snažnih vjetrova.

Fotografije nastale u postrojenju kompanije SpaceX u Boca Chici u Teksasu prikazuju dio rakete koju je oborio vjetar, a direktor kompanije Elon Musk je kazao da će za popravak biti potrebno nekoliko sedmica.

Od Božića su inžinjeri u Teksasu radili na prototipu rakete Starship, ranije poznate kao BFR. Radi se zapravo o letjelici nove generacije koju SpaceX razvija za transport tereta i ljudi u orbitu, kao i na Mjesec, Mars, a možda i dalje. Cijeli sistem se sastoji od dvije velike komponente, velikog raketnog boostera nazvanog Super Heavy te same svemirske letjelice Starship u kojoj će se nalaziti posada.

Razvoj Starshipa je tekao relativno brzo u Boca Chici, koja je također lokacija budućeg privatnog prostora kompanije SpaceX za lansiranje. Musk je 5. januara najavio testne letove u naredne četiri sedmice, ali će to vjerovatno biti produženo na osam sedmica zbog "nepredviđenih problema". Najveći problem je vjetar.

Prototip koji je oštećen nije baš replika onoga što će Starship biti u finalnoj verziji, jer je prototip malo kraći i ima samo tri motora, dok se za finalnu verziju planira sedam motora.

Kada se prototip popravi, uslijedit će testovi koji se odnose na paljenje motora i slanje rakete na nešto manje visine, a potom će slijedi spuštanje na tlo.