Nauka
0

Smeđi oblak nad Azijom zagrijava cijelu planetu

Sarajevo-x.com
Oblak pun štetnih plinova koji se nalazi iznad Indijskog oceana zagrijava cijelo područje više nego što bi trebalo, otkrili su naučnici. Letjelica bez posade koju su poslali da istraži utjecaj smeđeg oblaka donijela je šokantne podatke. Štetne čestice oblaka pospješile su zagrijavanje atmosfere za čak 50%.

Smeđi oblak štetnih materija iznad Indijskog oceana ozbiljna je prijetnja ne samo području iznad kojeg se nalazi već i cijeloj planeti. Naučnici su veoma zabrinuti zbog analiza koje su napravili. Letjelica poslana u oblak da prikupi podatke o efektima "smeđeg oblaka" vratila se s podacima koji su zastrašujući.

Taj oblak, naime, pospješio je zagrijavanje atmosfere za čak 50%. Naučnici smatraju da je upravo on odgovoran za povlačenje i topljenje ledenih pokrivača sa Himalaja, prenosi BBC.

Oblak je specifičan i po tome što sadrži mješavinu čestica koje upijaju i odbijaju sunčeve zrake pa se zbog toga atmosfera zagrijava, a površina Zemlje hladi.

Glavni krivac za pojavljivanje smeđeg oblaka dolazi iz industrijskih pogona koja koriste drvo i fosilna goriva te od prijevoznih sredstava.

Čestice koje odbijaju zrake hlade Zemlju ili more ispod sebe. Letjelica koju su naučnici poslali je prikupljala podatke sa različitih visina od 500 do 3 000 metara. Rezultati 18 misija koliko je letjelica imala, pokazali su rezultate koje vode do istog zaključka - da se atmosfera zagrijava za 50%.

Naučnici upozoravaju da bi se u skoro vrijeme, ako se oblak ne bude povukao ili smanjio, ledene površine koje se nalaze u blizini (ali i diljem Zemlje) mogle smanjiti za više od 80%.