Nauka
0

Smanjenje krčenja šuma može spasiti planetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova međunarodna studija potvrđuje da smanjenje krčenja šuma može značajno uticati na klimatske promjene. Prema navodima naučnika iz organizacije Global Carbon Project, šume apsorbuju ugljični dioksid koji bi, u slučaju da ih nema, otišao u atmosferu.

"Šume apsorbuju čak 20 posto ugljičnog dioksida koji nastaje uslijed ljudskih aktivnosti", izjavio je Pep Candell iz međunarodne organizacije Global Carbon Project.

"Ukoliko do 2050. godine smanjimo krčenje šuma za 50 posto, to bi emisiju ugljičnog dioksida smanjilo za 50 milijardi tona koja bi u protivnom otišla u atmosferu", dodao je Candell.

Ova naučna saznanja objavljena su u petak u magazinu Science, a na izradi studije radili su naučnici iz SAD, Brazila, Velike Britanije, Francuske i Australije.

Studija je također pokazala da krčenje tropskih šuma godišnje uzrokuje emisiju ugljičnog dioksida od 1,5 milijardi tona.

Tropske šume akumuliraju ugljik iako je njihov učinak sada slabiji zbog klimatskih promjena koje su nastale u posljednjih nekoliko godina. Candell je naglasio da je neophodno očuvati tropske šume u Indoneziji i na području Amazona.