Nauka
0

Slonovi razlikuju dobre ljude od loših

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima, slonovi mogu razlikovati "dobre" ljude od "loših" koristeći se svojim čulima. Naučnici su otkrili ovu sposobnost slonova prateći njihovo ponašanje u prisustvu pripadnika dva različita kenijska plemena Massai i Kamba.

Koristeći se najvjerovatnije čulima mirisa i vida, slonovi mogu rzalikovati ljude koji im žele nauditi od onih koji ne predstavljaju prijetnju, izvijestio je LiveScience.

Novo istraživanje i analiziranje ponašanja slonova pokazalo je kako ove životinje drugačije reaguju na pripadnike dva kenijska plemena Massai i Kamba.

Pripadnici plemna Massai imaju običaj prema kojem iskazujući svoje lovačke vještine ubijaju slonove, dok pleme Kamba to nipošto ne čini osim ako razljućeni slonovi upadaju na njihovo obitavalište.

Plemena se razlikuju po mnogo različitih odlika među kojima su način oblačenja i prehrane pa stoga naučnici vjeruju da slonovi umiju razlikovati njihove pripadnike.

Istraživanja su pokazala da slonovi mogu "namirisati" kilometrima udaljene pripadnike "lošeg" plemena Massai i početi bježati.

Naučnici pretpostavljaju da slonovi putem znoja mogu prepoznati pripadnike plemena, a s obzirom da Massai koriste uglavnom crvenu boju kao znak, ustanovljeno je da slonovi iz tog regiona ne vole tu boju.