{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slonovi imaju dobru memoriju i posebno pamte nevolje

S
16.3.2011. u 09:23
0
4
Slonovi imaju dobru memoriju i posebno pamte nevolje
0
Slonovi imaju dobru memoriju i posebno pamte nevolje
Foto: Alamy
Slonovi zapravo imaju dugo pamćenje, posebno kad je riječ o opasnostima koje su preživjeli, kažu naučnici.
Oni su otkrili da su stariji slonovi najbolji u donošenju odluka o spasavanju od predatora, jer su ranije bili u sličnoj opasnosti. Naučnici su simulirali zvuke lavova pred slonovima, nakon čega su starije ženke pravilno usmjerile odbrambene reakcije prema muškim lavovima koji su vještiji u ubijanju od ženki lavova.

Slonovi žive u multigeneracijskim porodicama do 12 članova koje se hrane, odmaraju i kreću kao cjelina. Zajedno oni brane jedni druge, tragaju za hranom i brinu za potomstvo.

Tokom 72 simuliranja prisustva lavova među 39 porodičnih grupa slonova u Keniji tokom više od dvije godine, starije ženke su najpažljivije slušale i vodile svoje grupe u više odbrambenih položaja, kad se čula rika lavova mužjaka.

Nedavna istraživanja su sugerisala da životinje s velikim mozgovima, u odnosu na veličinu njihovog tijela, mogu uspješnije izbjegavati predatore, jer se mogu bolje prilagoditi u susretu s predatorima. Naučnici ističu da je sad ustanovljeno da se efikasna odbrana od predatora zasniva na prethodnom iskustvu, prenio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: