Britanska studija
0

Slatkiši kod djece izazivaju agresivnost

Sarajevo-x.com
Djeca koja svakodnevno konzumiraju bombone i čokolade sklonija su nasilju i agresivnosti kada odrastu, rezultati su istraživanja naučnika iz Velike Britanije, objavio je BBC.

U studiji koju je proveo Univerzitet Cardiff učestvovalo je više od 17 hiljada osoba i to je prvo istraživanje koje je uspjelo povezati prehranu u djetinjstvu sa nasiljem u poznijim godinama života.

Studija je pokazala da će desetogodišnjaci koji svakodnevno konzumiraju slatkiše vjerovatno biti nasliniji u dobi od 34 godine.

Naučnici koji su proučavali podatke o 17.500 sudionika došli su do zaključka da je čak 69% osoba koje su nasilne u dobi od 34 godine tokom djetinjstva svakodnevno konzumiralo slatkiše, za razliku od onih 42% koji su nenasilni.

Veza između konzumiranja poslastica u djetinjstvu i agresivnosti u poznijem dobu ostala je i nakon što su naučnici ispitali u kakvim uvjetima su te osobe odrastale, koliko su imali roditeljske pažnje, te kakvo je obrazovanje tih osoba.

Naučnici su iznijeli nekoliko objašnjenja za povezanost između nasilnosti i konzumiranja poslastica u djetinjstvu, a između ostalog i to da ovisnost o poslasticama ljudi u poznijem dobu zamjenjuju ovisnošću o nekim drugima aditivima što izaziva agresivnost.

"Naše objašnjenje za to jeste da svakodonevno davanje bombona i čokoladica djeci, bez obzira na to da li su zaslužila ili ne, može dovesti do toga da ne nauče kako da čekaju da dobiju nešto što zaista žele. Ta navika iz djetinjstva ostaje, te takve osobe ne znaju odgoditi potrebu za zadovoljenjem, pa samim time reaguju impulsivno, te postaju agresivni", kazao je Simon Moore, naučnik koji je predvodio istraživanje.

No, sa ovom studijom se ne slaže Julian Hunt, direktor Saveza Food and Drink.

"Antisocijalno ponašanje proizilazi iz duboko ukorijenjenih socijalnih i ekonomskih čimbenika kao što su siromaštvo i lišenost obrazovanja i to nema nikakve veze s tim da li su djeca u djetinjstvu jela slatkiše ili ne", smatra Julian.

Moore ipak ostaje pri zaključcima studije dodajući da 'nagrađivanje' djece slatkišima kako biste ih umirili može proizvesti brojne probleme i zbog toga roditelji moraju biti veoma pažljiviji.

Studija je objavljena u magazinu British Journal of Psychiatry.