Nauka
0

Slab ste plesač? Izmjerite svoje uši!

Sarajevo-x.com
Kad je u pitanju ples, izgleda kao da imate dvije lijeve noge? Umjesto trošenja novca na časove plesa, pokušajte odvojiti par minuta na mjerenje vlastitih ušiju, sugerišu eksperti.

Naučnici iz Edinburgha napravili su veliki eksperiment kako bi ispitali valjanost teorije po kojoj simetrične uši znače veće šanse da zablistate na plesnom podijumu.

"Procjenjujući najbolje i najgore plesače u prostoriji i mjereći simetričnost njihovih tijela procijenit ćemo da li su dobri plesači fizički simetričniji. Ako im izmjerite uši, one bi trebale biti otprilike iste veličine", citirao je The Scotsman riječi profesora Richarda Wisemana.

Zbog čega je to tako? Naučnici vjeruju da je veza između simetričnosti, plesa i privlačnosti prilično kompleksna. Jednake uši ili oči generalno se smatraju genetičkim kvalitetima. Prethodne studije pokazale su da ovakve osobe ljudi kvalifikuju kao privlačnije.

Prema riječima profesora Wisemana, evolucijski, privlačnost je znak dobre genetičke pozadine, ona je pokazatelj da osoba ima veće šanse proizvesti bolje i zdravije potomke.

"Teorija koja se tiče plesa govori da je to neka vrsta seksualnog fitnesa. Način je to da ljudima pokažete kako ste u formi i imate osjećaj za ritam. Od dobrih plesača se očekuje da dobro izgledaju, a oni koje društvo smatra evolucionarno perspektivnim obično imaju simetrične crte lica", objasnio je naučnik.

Na festivalu koji se održava u Edinburghu plesači će biti podvrgnuti mjerenju plesnih vještina, a najboljim među njima mjerit će se i uši. Smatra se da loši plesači imaju nekoliko milimetara razlike u veličini jednog uha u odnosu na drugi.