Nauka
15

Skrivena ispod Pacifika: Zelandija bi mogla postati osmi kontinent

Klix.ba
Ako mislite da znate sve kontinente i da ih ima sedam, razmislite ponovo, jer se pojavio novi kandidat koji bi trebao povećati taj broj.

Radi se o Zelandiji, velikoj površini koja je gotovo u potpunosti potopljena u jugozapadnom dijelu Pacifika. Ne radi se o potpunom novitetu, jer vrhovi najviših planina Zelandije vire iznad površine vode, a to je zapravo Novi Zeland. Naučnici ipak tvrde da se radi o kontinentu te smatraju da Zelandija mora biti priznata kao takva.

Naučnici navode da površina Zelandije iznosi pet miliona kvadratnih kilometara, što je kao blizu dvije trećine susjedne Australije.

Čak 94 posto površine se nalazi pod vodom, a samo nekoliko otoka i tri najveće površine se nalaze iznad vode. To su novozelandski Sjeverni i Južni otok.

Da bi neka površina bila kontinent, uslov nije da mora biti iznad površine vode, to su drugi kriteriji. Gleda se veća uzdignutost u odnosu na okolno područje, prepoznatljiva geologija, dobro definisano područje i deblja kora u odnosu na dno okeana.

Danas ne postoji naučno tijelo koje priznaje kontinente pa se status Zelandije može promijeniti ako naučnici i buduća istraživanja potvrde, odnosno priznaju Zelandiju kao kontinent.