{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škoti osmislili umjetne otoke koji čiste zagađenje

F
15.7.2014. u 11:15
25
7
Škoti osmislili umjetne otoke koji čiste zagađenje
25
Močvare su poznate po svojoj sposobnosti čišćenja vode: njihova gusta vegetacija hvata višak hranjivih tvari i teških zagađivača te pomažu u održavanju plovnih putova.


No, mnoge rijeke i jezera više nemaju močvara, budući da su one među prvim žrtvama planiranja regulacija ili isušivanja zemljišta.

Kako bi zamijenili nestale močvare, djelatnici škotske firme Biomatrix odlučili su se na izradu plutajućih postrojenja za pročišćavanje vode u obliku zelenih otoka.

Ovi otoci kombiniraju izgled tradicionalnih močvara uz implementaciju nekoliko segmenata novih tehnologija. Ovakvi umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini te uspješno čiste i održavaju ekosisteme lokalnih rijeka i jezera."Lokalne biljke koje ugrađujemo u naše plutajuće otoke odabrane su zbog njihove prednosti u održavanju lokalne bioraznolikosti", javlja Elle Adams, koordinatorica operacija u Biomatrixu. "Korijenje biljaka raste u vodu i razvija koristan vodeni biofilm koji čisti vodu i transformira hranjive tvari i nečistoće".

Biofilm se sastoji od korisnih bakterija koje jedu organsko onečišćenje i filtriraju vodu, prenosi portal croenergo.eu.

Gotovo je jednako važna činjenica da otoci izgledaju lijepo, potiču razvoj biljnog i životinjskog svijeta iznad i ispod površine, a mogu se koristiti i kao prostori za rekreaciju.

Biomatrix trenutno proizvodi 21 vrstu modularnih otoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: