"Hrana za ptice"
0

Siromašni stari Rimljani jeli proso

SRNA
Većina siromašnog stanovništa starog Rima jela je proso, koji su bogatiji slojevi smatrali hranom za životinje, rezultati su najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u Časopisu antropološke arheologije (Journal of Anthropological Archaeology).

Stari Rimljani poznati su po tome što su dobro jeli, a na mozaicima iz tog vremena vide se gozbe sa korpama voća, kolača i povrća i, naravno, tu je vino, ali 98 posto Rimljana, koji nisu bili elita i čija hrana nije sačuvana na mozaicima jeli su "hranu za ptice".

Konzumiranje prosa povezana je i sa društvenim statusom gdje su stanovnici u relativno siromašnijim predgrađaima jeli više proso, nego u bogatijim.

Rezultati istraživanja uslijedili su nakon analize skelete nađenim u grobnicama iz tog perioda.

"Mi ništa ne znamo o njihovim životima i zato koristimo biohemijske analize da ih proučavamo", kaže vođa istraživanja Kristina Killgrove, antropolog sa Univerziteta Zapadna Florida.

Ishrana u starom Rimu zavisila je od društvene klase i od mjesta gdje je osoba živjela.

Antički tekstovi pružaju mnogo informacija o raskošnim rimskim gozbama, bogati su mogli da priušte egzotično voće i povrće, školjke i puževe. Jedna zabava sastojala se iz više jela, gosti su jeli u poluležećem položaju, a cijeli događaj trajao je satima.

Međutim, stari rimski pisci nemaju toliko mnogo da kažu o siromašnima, osim nekih uputa za zemljoposjednike o odgovarajućoj količini hrane za robove, koji su činili od 30 odsto populacije Rima.

Kristina Killgrove je sa kolegama analizirala dijelove kostiju 36 osoba čije su ostatke našli u dva rimska groblja, od kojih je jedno bilo unutar, a drugo van zidina samog grada.

Skeleti datiraju iz Carskog perioda, koji je trajao od prvog do trećeg vijeka nove ere, a u to vrijeme u Rimu je živjelo između jedan i dva miliona ljudi.

"Ljudi su jeli različite stvari, ali su preferirali sve što se može uzgojiti lokalno. Više su jeli različite vrste biljaka i žitarica od, naprimjer, ribe“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, danas se još malo zna o Rimskom carstvu.

"Mnogo toga je istraženo, ali vi imate hiljade skeleta u Rimu koje niko nije analizirao, a to nam može dati informacije o običnim, prosječnim ljudima, za koje nam istorija nije ostavila skoro nikakve podatke", rekla je ona.