{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Siromašna djeca su niža od bogatih vršnjaka

S
23.1.2009. u 22:30
0
9
Siromašna djeca su niža od bogatih vršnjaka
0
Siromašna djeca su niža od bogatih vršnjaka
Nova studija kanadskih naučnika s Univerziteta Montreal dokazala je da su djeca iz siromašnih porodica niža rastom od svojih bogatijih vršnjaka.
Istraživanje kanadskih naučnika pokazalo je da djeca koja su u ranom djetinjstvu živjela u siromaštvu i oskudici bila puno niža od svojih vršnjaka koji su živjeli u boljim uslovima.

Profesorica Maria victoria Zunzunegui, autorica studije, rekla je da za ovaj fenomen kriva, sasvim logično, loša ishrana i higijenski uslovi, jer takva djeca lakše obole od astme i pothranjenosti što vodi direktno do zakržljalosti i objašnjava zašto su siromašna djeca često niža i mršavija od svojih vršnjaka koji žive urednijim životom.

'Također,ova djeca izložena su nizu psihosocijalnih poteškoća što i vrlo malo dijete može dovesti u stanje kroničnog stresa', dodala je autorica studije.

Istraživači ove pojave smatraju da je ona najviše raširena u industrijskim zemljama, te da je bitno što brže osigurati ekonomska sredstva za ugrožene porodice jer svako dijete zaslužuje normalan razvoj.

U studiji su analizirani službeni podaci iz studije o dječjem razvoju 'Quebec Longitudinal Study of Child Development'.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: