{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sestre nas usrećuju i pokreću komunikaciju

S
2.4.2009. u 10:10
0
0
Sestre nas usrećuju i pokreću komunikaciju
0
Sestre nas usrećuju i pokreću komunikaciju
Ispitivanje 571 osobe između 17 i 25 godina starosti otkrilo je kako su oni koji su odrasli uz sestre sretniji i imaju uravnoteženiji život od onih koji su odrasli uz braću.
Istraživački tim sa Univerziteta Ulster objavio je da su porodice sa ženskom djecom otvorenije i češće razgovaraju o svojim osjećanjima. Ovaj pozitivan utjecaj djevojaka posebno je važan kod slučajeva rastave roditelja.

Rezultati ankete bit će predstavljeni britanskom udruženju psihologa u četvrtak.

U okviru istraživanja učesnici su odgovarali na anketna pitanja o različitim problemima, kao što su mentalni problemi i pogled na svijet.

Vođa tima istraživača, profesor Tony Cassidy, izjavio je za BBC: "Sestre pokreću komunikaciju i koheziju porodice. Braća imaju drugačiji utjecaj. Izražavanje emocija je fundamentalno za dobro psihičko zdravlje, a ženska djece to promovišu u porodicama."

Dodao je i da su mnogi ispitanici članovi razorenih porodica, te kako je u tim slučajevima uloga sestre veoma važna.

"Dječaci ne govore o problemima i tako je u porodicama sa puno sinova. Mislim da to uzrokuje probleme. Vjerujem da je u takvim okolnostima najvažnije ljudima pružiti razgovor s nekim ko je neutralan i nije član porodice", savjetuje Geri Burnikell, koordinatorica linije za pomoć građanima pri udruženju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: