{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest stvari koje vjerovatno niste znali o Nikoli Tesli

12.7.2015. u 18:00
83
151
Šest stvari koje vjerovatno niste znali o Nikoli Tesli
83
Šest stvari koje vjerovatno niste znali o Nikoli Tesli
Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanima, a današnji svijet duguje mu zahvalu prvenstveno zbog inovacija u polju korištenja električne energije.
Veliki američko-srpski naučnik rođen u Hrvatskoj odgovoran je za današnje masovno korištenje naizmjenične struje, a 159 godina nakon njegovog rođenja on predstavlja jednog od najintriganijih izumitelja.

Pored niza inovacija, Tesla je poznat i po svojim govorima, nikada patentovanim idejama i pričama koje graniče sa fantazijama. Povodom rođendana velikog Tesle donosimo nekoliko ne tako poznatih činjenica.

1. Brinuo se o ekologiji – Tesla je više puta izrazio mišljenje kako ljudi prebrzo konzumiraju Zemljine blagodati. Bio je zagovornik obnovljivih izvora energije, a radio je na istraživanju prirodnih izvora kako bi minimizirao utjecaj fosilnih goriva.

2. Rođen je tokom oluje – Iako je ta činjenica shvaćena kao loš predznak, Nikolina mama je na tu pretpostavku uzvatila rečenicom „Ne, on neće biti dijete tame, nego dijete svjetla“. Nije bila daleko od istine.

3. Bio je humanista – Vjerovao je u unapređenje života ljudi, a ne u profit putem svojih inovacija. Upravo zbog takvih uvjerenja umro je siromašan i napušten, 1943. godine u njujorškom hotelu.

4. Predvidio je bežični internet – Njegova mašta odvela ga je daleko. Prilikom razvoja transatlanskog radija, zamislio je sistem sakupljenih informacija koje se dijele bežičnim putem između uređaja koji mogu stati na ljudski dlan.

5. Vlada SAD-a je konfiskovala njegove stvari – Nakon Tesline smrti vlasti su preuzele predmete i dokumente u njegovom vlasništvu. Iako su neke stvari kasnije predate porodici u Jugoslaviji, a zatim proslijeđene muzeju u Beogradu, pojedini dokumenti u SAD-u su još uvijek kvalifikovani kao tajni.

6. Patio je od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i nesanice – Naučnik je tvrdio da mu dnevno treba samo 2 sata sna, ali nije jasno da li je to bio slučaj zbog bolesti ili prave volje. Također, bio je opsjednut brojem 3, koristio je 18 maramica (broj djeljiv sa 3) kako bi očistio stol prije večere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: