{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest muškaraca odlazi u 520 dana dugu izolaciju

S
3.6.2010. u 10:15
0
17
Šest muškaraca odlazi u 520 dana dugu izolaciju
0
Šest muškaraca odlazi u 520 dana dugu izolaciju
Foto: IBMP
U pokušaju da ponovo stvore iskustvo ljudske misije na Marsu, međunarodni tim istraživača će se zaključati u kapsuli bez prozora na 18 mjeseci, koliko će im trebati da posjete Crvenu planetu.
Počevši od četvrtka, posada od šest muškaraca, tri Rusa, te po jednog Francuza, Kineza i Talijana kolumbijskih korijena, provest će 520 dana u skučenim uslovima posebnog objekta u Moskvi slijedeći strogi režim prehrane i vježbe.

Organizatori iz Evropske svemirske agencije i ruskog Institutaza biomedicinske probleme nadaju se kako će projekt ukazati na fizičke i psihološke posljedice izoliranosti koju će astronauti doživjeti na Marsu.

"Ova studija je korisna ne samo za Mars, već i za život na Zemlji", rekao je učesnik misije Diego Urbina (27), Talijan kolumbijskih korijena.

Istraživači će komunicirati s astronautima putem interneta s povremenim prekidima, a 20-minutna kašnjenja će služiti kako bi se simulirali učinci svemirskog putovanja.

Ekipa će obavljati zadatke slične onima koje obavljaju astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao što su podrška i naučni eksperimenti, ali za duže vrijeme. Oni će imati dva dana pauze u sedmici, osim u slučaju simuliranja hitnih situacija.


Ovaj izolacijski test je zadnji i najduži u okviru eksperimenta Mars500 koji je započeo još 2007. Prva faza uključivala je 14-dnevnu simulaciju koja je imala za cilj testiranje resursa i operativnih procedura. Druga faza uslijedila je u 2009. kad su četiri Rusa i još dva Evropljanina, kao članovi posade, bili zatvoreni u objektu 105 dana.

Misije na Crvenu planetu dosad su se izvodile bez posade. U januaru iz NASA-e su izjavili za CNN Radio da su vrlo blizu dogovoru o spajanju svog programa za Mars s programom Evropske svemirske agencije, što je veliki korak prema ljudskoj posadi na Marsu.

U međuvremenu NASA se priprema za lansiranje njihovih novih robotskih vozila za istraživanje svemira na Mars krajem iduće godine. Vozila su teška oko tonu, a veličine su malih automobila, javio je CNN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: