{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seljaci iz Kine jeli kosti dinosaura

S
6.7.2007. u 07:43
0
1
Seljaci iz Kine jeli kosti dinosaura
0
Seljaci iz Kine jeli kosti dinosaura
Foto: Reuters; Kosti iz oblasti Henan
Već dvije decenije seljaci iz centralne Kine koristili su iskopane dinosaurove kosti za kuhanje u supi ili za pravljenje pomada. Vjerovali su da kosti potiču od letećeg zmaja, a da njihovo korištenje ima izlječivu moć.
Naučnik Dong Zhiming izjavio je za Associated Press kako su se do prošle godine u provinciji Henan fosilni ostaci prodavali kao "zmajeve kosti" po cijeni od 4 yuana (50 centi) po kilogramu.

Kada su seljaci saznali da kosti nisu od "letećeg zmaja", donirali su 200 kilograma naučniku Dongu i njegovim kolegama iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kako bi ih oni mogli iskorisititi za istraživanje.

"Dinosaurove kosti bogate kalcijem seljaci su kuhali zajedno sa još nekim sastojcima i davali djeci koja su osjećala vrtoglavicu i imala grčeve u nogama. Osim toga, od kostiju su pravili i različite pomade koje su direktno stavljali na frakture i rane. Ova praksa korištenja kostiju u medicinske svrhe traje već dvije decenije.", izjavio je naučnik Dong.

Dong je bio među naučnicima koji su nedavno u ovoj oblasti Henan iskopali kosti dinosaurusa biljojeda koji je živio prije 85 do 100 miliona godina.

"Još dva fosilna ostatka su u procesu iskopavanja jer smo otkrili da je oblast Henan bogata fosiliziranim dinosaurovim jajima.", rekao je Dong

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: