{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saznajte gdje i kada će udariti grom

1.8.2014. u 10:20
39
11
Saznajte gdje i kada će udariti grom
39
Saznajte gdje i kada će udariti grom
Foto: Blitzortung.org
Nevrijeme koje prati regiju često je praćeno grmljavinom i munjama. Kako vas ništa ne bi iznenadilo, na linku www.blitzortung.org možete saznati gdje i kada će udariti grom, ili sijevnuti munja.
Stranica Blitzortung.org postoji od januara 2012. godine, a predstavlja svjetsku zajednicu koja u stvarnom vremenu otkriva grmljavine te ih označava na kartama.

Na stranici postoji animacija pomoću koje se može vidjeti udar groma skoro u stvarnom vremenu. Svaki udar je označen bijelim krugom koji se širi. Lokacije stanica uključene u računanje su prikazane zelenim i plavim linijama.

Plave linije označavaju stanice čije se informacije koriste. To je 12 najbližih stanica. Zelene linije označavaju stanice koje su također primile informacije o udaru groma. Kašnjenje prenosa informacije traje obično tri do šest sekundi. Ako je oluja udaljena više od dva kilometra, može se primijetiti i ranije na mapi, čak istovremeno dok čujete grmljavinu.

Sjedište ove Evropske mreže za detekciju munja je u Dusseldorfu, u Njemačkoj. Što se tiče regiona, uskoro bi se Dubrovnik trebao uključiti u ovu mrežu.

Organizacija projekta je u završnoj fazi, a to znači da ćemo imati kartu Jadrana na kojoj će se velikom preciznošću iscrtavati pozicije udara munja u skoro realnom vremenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: