Vječiti led
993

Savršeno očuvano mladunče pećinskog lava staro 28 hiljada godina pronađeno u Sibiru

S. M.
Lovci na kljove mamuta su prije dvije godine pronašli dvoje mladunčadi pećinskih lavova smrznutih u vječitom ledu Sibira. Naučnici su utvrdili da je jedno mladunće, savršeno očuvano, staro 28.000, a drugo 43.448 godina.

Nađeno zamrznuto duboko u sibirskom Arktiku, mladunče pećinskog lava izgleda kao da spava i jedan dodir bi je mogao probuditi.

Zlatno krzno mladunčeta prekriveno je blatom, ali inače neoštećeno. Zubi, koža, meko tkivo i organi su joj mumificirani, ali svi su netaknuti. Otprilike 28.000 godina otkad je zadnji put zatvorila oči, kandže su joj još uvijek dovoljno oštre da ubodu prst jednom od naučnika koji proučavaju ovaj izvanredan i bez presedana primjerak sačuvan u vječnom ledu.

Sibirska Simba, nadimka Sparta, bila je jedna od dvoje mladunčadi pećinskih lavova, izumrlih velikih mačaka koje su nekada lutale širom sjeverne hemisfere, koje su 2017. i 2018. pronašli lovci na kljove mamuta na obali rijeke Semyuelyakh na Dalekom istoku Rusije.

U početku se mislilo da su dva mladunca brat i sestra, jer su pronađeni samo 15 metara udaljeni, ali novo istraživanje je otkrilo da se razlikuju po starosti za oko 15.000 godina. Boris, kako je poznato drugo mladunče, ima 43.448 godina, prema radiokarbonskom datiranju.

"Sparta je vjerovatno najbolje očuvana životinja iz ledenog doba koja je ikada pronađena i manje više je neoštećena osim što je krzno malo naborano. Čak je imala i očuvane brkove. Boris je malo oštećeniji, ali i dalje prilično očuvan", rekao je Love Dalen, profesor evolucijske genetike u Centru za paleogenetiku u Stockholmu.

Oba mladunca su imala samo 1 ili 2 mjeseca kada su poginuli, navodi se u studiji. Nije jasno kako su umrli, ali Dalen i istraživački tim koji uključuje ruske i japanske naučnike rekli su da nema znakova da ih je ubio predator.